מעגלי ראו"ת – ראייה אישית ומערכתית להתמקדות בתלמיד

מאת תדהר גוטמן
זמן קריאה: 7 שניות

במעגלי ראו"ת אסופת כלי עבודה המכַוונים להתמקדות בתלמיד היחיד. מתוך התבוננות מערכתית בידע המקצועי ובמשאבי ההוראה והתמיכה הקיימים בבית הספר נוצר תהליך המתבסס על פרקטיקות בית ספריות רווחות ומשלב ביניהן – כדי לקדם תהליך של שיפור מתמיד עם התלמידים

מעגלי ראו“ת מסייעים במעבר ממיקוד בכיתה כיחידת התייחסות כמעט בלעדית בבית הספר למיקוד רחב יותר בצורכי הפרט. התמקדות אישית בהישגי התלמידים, ביכולותיהם ובצורכיהם – מצד אחד, והתבוננות מערכתית בידע המקצועי ובמשאבי ההוראה והתמיכה הקיימים בבית הספר – מצד שני, וחיבור מושכל ביניהם מאפשרים להגמיש את המסגרות הסטנדרטיות של בית הספר. המסגרות יותאמו כך שיתמכו בקידום התלמידים, כל תלמיד כפי צרכיו, ובמקסום ההשפעה של צוות בית הספר ומשאביו. בתהליך נשזרים יחד שלושה מעגלים: אישי, צוותי וכיתתי, המבוססים על רכיבים שאפשר למצוא בבתי ספר רבים, בחלקם אף במיומנות הפעלה גבוהה. עוצמת מעגלי הראו“ת מתבטאת בשילוב המושכל בין הרכיבים ובהפעלתם הדינמית, הגמישה והעקבית.

  • מעגל כיתתי – מיפוי שנעשה שלוש פעמים בשנה, מציג תמונת מצב כיתתית ובנוי ממרכיבי הערכה שונים.
  • מעגל צוותי – מפגשי חשיבה צוותיים שמכונסים שלוש פעמים בשנה לפחות, לדון בכיתות השונות ובילדים באופן אישי. למפגשים אלו ייתכנו הרכבים שונים, אך ככלל שותפים להם מנהל בית הספר, צוות הייעוץ, רכזי שכבות ומקצועות, מחנכים, מורים מקצועיים, מורי השילוב, גורמים טיפוליים ועוד.
  • מעגל אישי – שיחות אישיות בין המורה המחנך או איש צוות שהתלמיד נותן בו אמון ובין התלמיד. עיקרן – דיאלוג רפלקטיבי והצבת יעדים בשיתוף התלמיד, ובהן תנוסח יחד ותיחתם אמנת שיפור.

הכלי להורדה בעברית ובערבית:

מקור

מכון אבני ראשה 2013

סוגיות ונושאים נוספים אשר עשויים לעניין אותך

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

מאת: יפה בניה

ל"פדגוגיה של אכפתיות" שפיתחה נל נודינגס יש השלכות חיונוכיות מרחיקות לכת על כל מה שמתרחש בבית הספר - מבנה תוכנית הלימודים, שיטת ההוראה ובעיקר היחסים האנושיים. יש לה גם השלכות חברתיות מרחיקות לכת. הבית (הטוב), על ערכי הדאגה והאכפתיות המאפיינים אותו, הוא המקום שממנו צריך להתחיל השינוי.

30

מאת: פרופ' מיכל ראזר; ד"ר הילה כ"ץ ברגר עורכים אחראיים

מדוע נוטים מנהלים ומנהלות להתערב במהירות בקונפליקט שנוצר בין מורות להורים ולטפל בו בעצמם? המאמר מציע הבנה של המניעים והשפעותיהם

479

מאת: מאיה בוזו, גל פישר

ההוראה שבויה בדפוס דיבור המכונה ימ"מ — המורה יוזם, התלמידים מגיבים, המורה מעריך. דפוס הדיבור הזה מיועד לחלץ את "התשובה הנכונה" מהתלמידים ולחזק את שליטתו של המורה בכיתה; הוא מונע מהתלמידים את היכולת לחשוב בכוחות עצמם. דפוס זה צומח אמנם מן המבנה של בית הספר, אך אפשר להיחלץ ממנו ולהנהיג בכיתות דפוס דיבור חינוכי יותר.

323

מאת: יפה בניה

ל"פדגוגיה של אכפתיות" שפיתחה נל נודינגס יש השלכות חיונוכיות מרחיקות לכת על כל מה שמתרחש בבית הספר - מבנה תוכנית הלימודים, שיטת ההוראה ובעיקר היחסים האנושיים. יש לה גם השלכות חברתיות מרחיקות לכת. הבית (הטוב), על ערכי הדאגה והאכפתיות המאפיינים אותו, הוא המקום שממנו צריך להתחיל השינוי.

302

מאת: קובי גוטרמן

האתגר נראה עצום אך אפשרי: לשתף את התלמידים כל הזמן במהלך השיעור. המחבר מציע דרכים לעשות זאת - למשל, לשאול שאלות משתפות, לתת יותר זמן להמצאת תשובות, לבקש מכל התלמידים לענות בכתיבה חרישית במחברת, לבקש מהתלמידים לסכם את השיעור.

578
1

מאת: טובה מיטלמן-בונה

במרכז חקר המקרה ישיבת ציונים של המועצה הפדגוגית שעניינה כיתה ז1 בתום המחצית הראשונה של שנת הלימודים. מחנכת הכיתה מופתעת לגלות שרוב הנתונים על התלמידים חסרים ומתרעמת על התרבות הארגונית בבית הספר. במהלך הישיבה נחשפים פערים בין עמדות המורים בעניין הוראה בכיתות הטרוגניות ובין ה"אני מאמין" של המנהל – סוגיות ארגוניות-ערכיות ושאלות על מנהיגות המנהל.

370
1

מאת: בני פרל

סיפור על הכלתם מצד אחד והדחקתם מצד שני של קשיי השתלבות תלמידים במסגרת החינוכית. מטרתו לעורר דיון על אודות תפקיד המנהל והצוות החינוכי בכל הקשור ברווחת התלמיד וביחסים החברתיים בין כותלי הכיתה ובית הספר. אין כאן פתרונות אלא רק שאלות והצבת מראה מול היחסים בין המערכת לפרט. זהו כלי המיועד למנחים של קבוצות מנהלים המעוניינים לעסוק בסוגיות אלו וכן למנהלים שרוצים לגבש את עמדותיהם הבסיסיות על הכלת השונה ועל רווחת תלמידים בבית ספרם.

371

מאת: מנדי רבינוביץ

הסיפור מעלה מגוון של סוגיות בהקשר של ניהול פנימייה לבני נוער בסיכון. מתוך כלל המקרים עולות שאלות על פירושה של הצלחה, על הדרך להעצים תלמידים, על מקום הלמידה בחיי התלמידים, על החשיבות שבתמונת עתיד ועל מקומו של המנהל במורכבות שבין סיפורי חיים ודרישות המערכת.

367