חוסן ניהולי: מנהלים כאדריכלים של משמעות

מאת גילי לייבושור, יונתן שיף
זמן קריאה: 7 שניות

מנהלי בתי הספר יכולים לייצב עבור עצמם ועבור צוותם את המבנים שהתערערו במהלך משבר, כאשר הם מתפקדים כאדריכלים של משמעות – כמי שמבנים ראשית עבור עצמם, ולאחר מכן עבור הצוות והארגון שהם מנהיגים, תחושת משמעות.

אדריכלים של משמעות

​​​​​​​משבר מערער את המבנים היציבים והמוכרים אשר מקנים סדר ופשר לחיינו. הוא מטלטל את המטרות והתכניות שלנו לעתיד, מציף שאלות מהותיות באשר לאופן שבו אנחנו מנהלים את חיינו ומאתגר את תחושת הרצף שלנו. מנגד, היכולת שלנו לשמר את תחושת המשמעות בונה חוסן ומסייעת לנו לצלוח משברים ולהתמודד עמם היטב.

 

כאשר יש לנו תחושה שאירועי חיינו משתלבים לכדי שלם קוהרנטי ומתמשך, כשברורה לנו התכלית למעשינו  וכאשר אנו חשים שקיומנו בעל ערך וחשיבות – אנו חווים משמעות.

 

תחושת משמעות לא נוצרת מאליה, היא מצריכה מצדכם מאמץ מודע ואקטיבי לערוך חיבור בין מי שאתם כבני אדם לבין מה שאתם נדרשים לעשות במסגרת תפקידכם כמנהלי בית הספר; היא מצריכה לעצור ולספר סיפור קוהרנטי המאגד את אוסף הפעולות הניהוליות שעשיתם במשבר הקורונה לכדי מהלך שמבטא אתכם; היא מצריכה כל אחד ואחת מכם לענות על שאלות כגון: מה הערך המוסף שלי כמנהל בתקופה הזאת? מה נשאר בהיר וברור לי גם כשהנסיבות ממשיכות להשתנות מסביב?

 

מנהלי בתי הספר יכולים לייצב עבור עצמם ועבור צוותם את המבנים שהתערערו כאשר הם מתפקדים כאדריכלים של משמעות – כמי שמבנים ראשית עבור עצמם, ולאחר מכן עבור הצוות והארגון שהם מנהיגים, תחושת משמעות.

מהלך לבניית תערוכה אישית: משמיעים משמעות

לפניכם מהלך לבניית תערוכה אישית של תמונות ודימויים המתחברים יחדיו לסיפור של ניהול בית הספר בתקופה של משבר.

 

התערוכה תסייע למנהלים להתבונן במהלך הרציף של הדברים, לצקת לתוכו משמעות, לדייק לאן מתקדמים בהמשך, ולזהות את הערך המוסף הייחודי שלי כמנהל.ת בתקופה זו. מהלכים אלו חשובים לשם בניית חוסן ניהולי.

 

למהלך זה מצורף שקף ליצירת התערוכה האישית של כל משתתף.

מקור

מכון אבני ראשה 2020

סוגיות ונושאים נוספים אשר עשויים לעניין אותך

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

מאת: חבצלת ארנון

'תהליכים מקבילים' מסמן תופעה שבה המנהל משחזר ביחסי ההדרכה את דפוס היחסים שהוא חווה מול הצוות בבית הספר. זהו תהליך מורכב וסמוי מן העין, שאם הוא נחשף ומזוהה על ידי המדריך האישי, יש בכוחו לחולל שינוי עמוק בהדרכה ובדפוסי הניהול, ולשפר משמעותית את מערכות היחסים והתפקוד של המדריך האישי והמנהל במסגרת ההדרכה ובבית הספר.

415

מאת: חבצלת ארנון

כלים מושגיים ומעשיים להתמודדות של המדריך האישי עם אירועים בהדרכה שעשויים להתפרש כהאשמה או התקפה כלפי המדריך – בהתבסס על תפיסות ומושגים מהעולם הטיפולי: השלכה הזדהותית, הכלה, מסגור-מחדש. ההתמודדות עם אירועים כאלו מורכבת משני שלבים - שלב ההבנה ושלב ההתערבות. בשלב ההבנה המדריך מונחה להתעלם מהגוון המאשים של דברי המודרך ולזהות את המסר הסמוי בדבריו. בשלב ההתערבות המדריך ישתמש בהבנות שרכש על מנת לגזור התערבות הולמת, ולהציע למודרך זוית ראיה חדשה שתסייע לו להתמודד עם הקשיים ולצמוח מתוכם.

401

מאת: יעל שלסינגר

שאילת שאלות אינה רק פרקטיקה מרכזית, אלא גם אמנות השיח בין מדריך למודרך. חשיבותה ותהליך פיתוחה מוצגים כאן בתמציתיות, ולצדם גם רשימת שאלות לשימושו של המדריך האישי, מחולקות על-פי מטרות.

402

מאת: אהרון רנן

"אין הזדמנות שנייה לפגישה הראשונה"... כמו בכל פגישה ראשונה, גם הפגישה הראשונה בין המדריך האישי למודרך מעוררת התרגשות ומתח ומעלה שאלות: היכן כדאי להיפגש? על מה כדאי לדבר? האם להעלות סוגיה מקצועית בפגישה הראשונה? ועוד. כלי זה, שפותח במיוחד עבור מדריכים אישיים למנהלי בתי ספר בראשית דרכם, נועד להפיג חששות ולהציע המלצות והנחיות על המקום, המסגרת והתוכן של הפגישה הראשונה.

379

מאת: נרקיס שור

שיקוף הוא כלי מרכזי בתהליכי גיבוש זהות, ומכאן חשיבותו בכל הדרכה של מנהלים חדשים. תפקיד המדריך האישי להציב לפני המנהל המודרך "מראות" כדי לסייע לו בהתבוננות פנימה והחוצה ובתהליכי בניית הזהות הניהולית שלו. הכלי מציג תיאור של שיקוף, מיפוי סוגי שיקוף ועקרונות עבודה למדריך האישי.

381

מאת: אלי מלמד

מטפורות הן כלי רב-עצמה שיכול לחולל שינוי חשיבתי. שינוי כזה עשוי להוביל גם לשינוי במציאות. בעזרת מטפורה אפשר לנסח מחדש חוויה או מצב, וכך להתמודד עמם מזווית אחרת. בצד הבהרה מהי חשיבה מטפורית ומה יתרונותיה מוצעת לקוראים דרך להשתמש במטפורות כדי להבהיר ולהבין סיטואציות מורכבות או מציפות.

380

דברי הפתיחה של גלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך, במהפכות של יום יום, הכנס הארצי השלישי למנהלי בתי ספר

649