חינוך, הוראה ולמידה

מהי הוראה?

5 פריטים בסוגיה

השאלה 'מהי הוראה' עצומה כמספר המורים ואנשי החינוך שהתנסו בה... ובכל זאת, 'העז' חוקר החינוך הידוע רובין אלכסנדר (2005) ומנה מגוון דרכי התייחסות והגדרות להוראה; הוראה כמסירה, כמשא ומתן בגישה הדיואנית, הוראה כאִפשוּר ברוח פיאז'ה, הוראה כהאצה בגישת ויגוצקי, הוראה כטכניקה או הוראה כחניכה וכו'

חוקר החינוך הישראלי צבי לם (2000) הרחיב את ההגדרה האחרונה והגדיר הוראה כ-'חינוך באמצעות הדעת'. הרפז (2011) במאמר- המופיע כאן לעיונכם/ן- מרחיב את הגדרתו של לם: "הוראה היא חינוך באמצעות ידע ובאמצעות דפוסי התיווך והארגון שלו שמניע למידה". אלו נימוקיו של הרפז בהגדרתו המחודשת: "ההוראה (חינוך באמצעות ידע) אינה אדישה לתוכן או לידע; היא מעוצבת על ידי התוכן או ידע שאותו ראוי ללמד ולהבין" וכן- "ההוראה מחנכת לא רק באמצעות ידע, אלא גם ובעיקר באמצעות הדפוס שבו היא מתווכת ידע לתלמידים. למשל, דפוס הוראה שעיקרו הרצאה סמכותית של ידע מחנך באופן אחר מדפוס הוראה שעיקרו הנחיה של תלמידים לבקר וליצור ידע – ההשפעות החינוכית של שני דפוסי התיווך הללו שונות. בחינוך..."המדים הוא המסר", כלומר דפוס ההוראה הוא התוכן (האמיתי) של ההוראה – יש לו השפעה חינוכית עמוקה וארוכת טווח יותר מאשר לתוכן ההוראה". ולסיום הוסיף הרפז את מימד ארגון הידע: "הוראה אינה מחנכת רק באמצעות ידע ודפוס התיווך שלו, אלא גם באמצעות האופן שבו היא מארגנת את הידע... ("עקדת יצחק" הנלמדת לצורך שינון לקראת בחינת בגרות, לצורך התעמקות בקונפליקט בין רגש ואמונה או לצורך ביקורת אלוהים או אברהם – אינה אותה "עקדה")." איזו הגדרה של הוראה רווחת בבית ספרך? מנין לך? האם זו בחירה או 'הרגל פדגוגי'? ​

כל התכנים בנושא מהי הוראה?

מאת: אנה ספרד

השיח בנושא הלמידה מורה על שתי מטפורות העומדות בבסיסו א. מטאפורת הרכישה לפיה למידה היא פעולה של רכישת ידע. בין מילות המפתח בשיח זה נמצאות ידע, מושג, חומר כמו גם קבלה, העברה, הפנמה, תיווך, פיתוח. ב. מטאפורת ההשתתפות לפיה לימוד נושא כלשהו הוא תהליך של השתלבות בקהילה קרי יכולת לתקשר בשפת הקהילה ולפעול לפי הנורמות שלה. מטרת הלמידה היא הפיכה למשתתף. פרופ' ספרד מבהירה כל אחת ממטאפורות אלו ומשמעותה עבור ומסבירה מדוע חשוב לפעול לאור שתיהן.

152

מאת: רובין אלכסנדר

המאמר דן בפדגוגיה של המילה המדוברת, המשתמשת בכוח הדיבור והדיאלוג כדי לעצב את חשיבתם של ילדים ולהבטיח את מעורבותם, למידתם והבנתם במהלך השנים הקריטיות מבחינה התפתחותית, כאשר הם נמצאים בבתי-ספר יסודיים.

146

מאת: תמר יחיאלי

הקונסטרוקטיביזם הוא מסגרת תיאורטית רחבה בעלת השפעה גדולה על החינוך בימינו. ד”ר תמי יחיאלי מסבירה מה זה קונסטרוקטיביזם ומה הוא אומר על למידה והוראה. בפשטות - הוא אומר שצריך לעשותן משמעותיות.

182

מאת: המכון הלאומי למנהיגות בית ספרית (NCSL), בריטניה

מאמר זה מיועד לתמוך במנהיגי בתי-ספר בהפיכת מעורבותם של קהילות, מוסדות וארגונים שונים לאותנטית ולאפקטיבית יותר. המאמר בוחן מהו שיתוף פעולה, כיצד הוא מושג, מדוע גישה זו חשובה לבתי-ספר ומה משמעות הדבר עבור פרקטיקות עתידיות.

מאת: לי שולמן

הלמידה על פי הטבלה של פרופ' לי שולמן - מרצה וחוקר מאוניברסיטת סטנפורד ומנהלה של קרן קרנגי - כוללת שישה יסודות. מוסדות חינוך ומורים טובים דואגים לכולם. להלן גרסה מקוצרת של המאמר החשוב להבנת המושג "למידה" בהקשר חינוכי.

5 מתוך 5 פריטים