פיתוח והנהגת צוות
מטרת הלמידה והפעילות: לסייע למנהלות ולמנהלים לשפר ולמקד את עבודת מנהיגות הביניים בבית הספר. ממחקר שערכנו באבני ראשה בשותפות עם המרכז לחקר הפדגוגיה, שותפויות אקדמיה שדה באוניברסיטת בן גוריון, למדנו שיש הבדל בין מנהיגי ביניים שעושים עבודה מצוינת כפרטים לבין מנהיגות ביניים שפועלת יחד כמערכת משומנת ואורגנית. רק מערכת שפועלת כך, תוכל לקדם באופן יעיל מטרות חינוכיות, לימודיות וחברתיות-רגשיות בבית הספר. אחד מן הממצאים המשמעותיים שעלו מדוח המחקר, הצביע על כך שמרבית הפעילות של דרג הביניים מתמקדת בפתרון בעיות "כאן ועכשיו" ולא בלמידה ארגונית ובתכנון וקידום של מטרות חינוכיות ולימודיות לטווח ארוך. אין די בבחירה במנהיגי ביניים מוכשרים לתפקיד .נדרש מיקוד בהגדרת התפקיד, בבניית הרוטינות הניהוליות ובהתפתחות המקצועית שלהם על מנת שיוכלו להוביל את צוות המורים לקידום מטרות בית הספר. מכאן, שעבודה אפקטיבית של דרג הביניים איננה מתרחשת באופן אוטומטי. נדרשת התבוננות ביקורתית מתמשכת על דרכי העבודה ובנית סדירויות ורוטינות יעילות. מן המחקר עלה באופן מובהק שלכם המנהלות והמנהלים, תפקיד מפתח בהובלתה של מנהיגות הביניים להצלחה.
זהו מודל לתהליך עבודה שתכליתו לחזק את מנהיגות הביניים בבית הספר. מטרת התהליך לתת בידי המנהל כלים לפיתוח שדרת מנהיגות הביניים כדי לספק לבית הספר יכולות טובות יותר להשגת מטרותיו בתחום הלמידה וההוראה. המודל כולל תהליך חניכה אישי ותהליך גיבוש קבוצתי, מותאמים לתכנית העבודה הבית ספרית.
לפניכם כלי לגיבוש יעדים שמטרתו לסייע למנהיגות בית הספר בכלל ולמנהיגות הביניים בפרט (רכזי שכבה, רכזי מקצוע, בעלי תפקידים מובילים ועוד) לנסח יעדים טובים בתחום אחריותם ולהגדיר תהליך אופרטיבי להשגתם
מטרת המחקר היתה לתרום לתחום של ניהול בתי ספר אפקטיביים בכלל, ובעיקר לטיוב עבודת המנהל עם דרגי הביניים, ולהתפתחות המקצועית שלהם בבית הספר.
המתווים שלפניכם יסייעו לכם המנהלים והמנהלות לקיים שיח מקצועי עם בעלי תפקידים מרכזיים במנהיגות הביניים
מטרת הפעילות: לחדד ולדייק את התפיסות והפרקטיקות של צוות ההנהלה בנוגע לתפקידה והפעלתה של מנהיגות הביניים בבית הספר
המתווה יסייע בהגדרת גבולות הסמכות והאחריות, וחידוד התרומה הייחודית של כל אחד ואחת ליצירת מערכת מקצועית שעובדת טוב יותר
מטרת הפעילות להתבונן באופן ביקורתי ויצירתי באמצעות קלפים המייצגים מטפורות שונות, על פעולתה של מנהיגות הביניים בבית הספר במצב הקיים-המצוי, ולחשוב יחד על אופן בה נרצה שתפעל במצב הרצוי.
7 מתוך 7 פריטים
ממחקר שערכנו באבני ראשה בשותפות עם המרכז לחקר הפדגוגיה, שותפויות אקדמיה שדה באוניברסיטת בן גוריון, למדנו שיש הבדל בין מנהיגי ביניים שעושים עבודה מצוינת כפרטים לבין מנהיגות ביניים שפועלת יחד כמערכת משומנת ואורגנית. רק מערכת שפועלת כך, תוכל לקדם באופן יעיל מטרות חינוכיות, לימודיות וחברתיות-רגשיות בבית הספר.
אחד מן הממצאים המשמעותיים שעלו מדוח המחקר, הצביע על כך שמרבית הפעילות של דרג הביניים מתמקדת בפתרון בעיות "כאן ועכשיו" ולא בלמידה ארגונית ובתכנון וקידום של מטרות חינוכיות ולימודיות לטווח ארוך.
אין די בבחירה במנהיגי ביניים מוכשרים לתפקיד .נדרש מיקוד בהגדרת התפקיד, בבניית הרוטינות הניהוליות ובהתפתחות המקצועית שלהם על מנת שיוכלו להוביל את צוות המורים לקידום מטרות בית הספר. מכאן, שעבודה אפקטיבית של דרג הביניים איננה מתרחשת באופן אוטומטי. נדרשת התבוננות ביקורתית מתמשכת על דרכי העבודה ובנית סדירויות ורוטינות יעילות. מן המחקר עלה באופן מובהק שלכם המנהלות והמנהלים, תפקיד מפתח בהובלתה של מנהיגות הביניים להצלחה.
המחקר נערך על ידי צוות המחקר והפיתוח במכון אבני ראשה, בשיתוף המרכז לחקר הפדגוגיה שותפויות אקדמיה-שדה באוניברסיטת בן גוריון.
כהכנה לפעילויות, מומלץ לעיין בעקרונות ניהול מצמיח.
לשימושך הקלטת מפגש מקוון שבו הוצגו מסקנות המחקר והכלים שפותחו.