פיתוח והנהגת צוות

שיפור בית ספרי ועבודת הצוותים

4 פריטים בסוגיה

​​התמקדות באנשים היא הדרך היעילה ביותר לשנות כל ארגון שהוא. למעשה, טוען החוקר האוסטרלי פולן (1993),כי "ארגונים אינם משתנים; משתנים רק האנשים. רק כאשר די אנשים בתוך ארגון משתנים יכולה להתחולל בו תמורה". "אם הנחת היסוד הזאת נכונה", מגיב דופור (1995) במאמר המופיע כאן, "ואנשים הם אכן המפתח לשיפור, הרי שתפקידו המהותי של המנהל הוא לסייע ביצירת התנאים שיאפשרו לעובדים להתפתח ובכך יאפשרו לבית הספר להשיג את יעדיו ביתר אפקטיביות". ומטעימים פילדיניג ושאלוק (1985) כי "המפתחות לשיפור בית-ספרי טמון בנכונותם וביכולתם של המנהלים לקבל עליהם תפקיד בפיתוח הצוותים בבית הספר" וכי זו הדרך העומדת בפני המנהלים לפיתוח המורים ועל ידי כך- לשיפור בית ספרי. למנהלים ששואפים לקדם פיתוח ארגוני על-ידי התמקדות בצמיחה המקצועית של העובדים מציע דופור לשקול 10 עצות וקסטניולי (2004), במאמר המופיע גם הוא כאן לעיונכם/ן, מציעה 12 עצות ויש עוד רבות. כיצד את/ה מפתח/ת מקצועית את הצוותים ומה בין זה ובין שיפור בית הספר? מה היית מוסיפ/ה לרשימות ההמלצות הללו? מה היית משמיט/ה? לשיפור בית ספרי הנוגע לעבודת ההוראה מדגישים בלייז ובלייז (1999) את מימד ניתוח עבודת ההוראה בפורום צוותי. על כך תוכלו לשוב ולעיין בכלי 'קהילה מקצועית לומדת' המובא כאן.

כל התכנים בנושא שיפור בית ספרי ועבודת הצוותים

מאת: ריצ'רד דו-פור, טימותי ברקי

הצלחתם של מהלכים לשיפור בית-ספרי תלויה באנשי המקצוע בבתי הספר. מנהלים יכולים ליצור תנאים שיבטיחו כי צמיחה מקצועית תהיה חלק מהתרבות הבית-ספרית. במאמר זה ריצ'רד דו-פור וטימותי ברקי מציעים עקרונות פרקטיים בעזרתם ניתן להפוך צמיחה מקצועית מתמשכת לנורמה ארגונית. מנהלים המקווים לקדם סביבה כזאת בבתי הספר שלהם טוענים דו פור וברקי צריכים לשנות את אופן החשיבה על צמיחה מקצועית: לא לחשוב במונחים של השתלמויות חיצוניות, אלא במונחי מקום העבודה שלהם. מנהלים אלו מאמצים אל לבם את תפקידם בתור מפתחי צוות.

141

מאת: פני קסטניולי, נייג'ל קוק

מטרת המיזם הייתה לכונן ולפתח רשת של בתי ספר שישמשו דוגמה לפרקטיקה טובה של פיתוח סגל ומודל לחיקוי בבתי ספר אחרים.

129

מאת: יפה בניה, יגאל יעקובזון, ינון צדיק

צוותים רבים עובדים בבית הספר, אבל לא כל צוות הוא קהילה מקצועית לומדת. הכלי שלפניכם יתאר את המאפיינים של קהילה מקצועית לומדת וייתן בידיכם תשתית ידע בסיסית וכלים יישומיים להובלה ולביסוס של קהילה מקצועית לומדת בבית ספרכם.

1

הרצאה זו מתמקדת בסוגיית למידת המורים בבית הספר. הנושא נפרט לארבע שאלות: (א). כיצד מורים לומדים? (ב). מה כדאי שמורים ילמדו? (ג). כיצד יוצרים תנאים לקהילת למידה דינמית הן במישור המבני והן במישור התרבותי? (ד). האם יש היררכיה שעשויה להפריע ללמידת צוות? תובנה מרכזית בשאלה מה כדאי ללמד היא שמטרת הלמידה של מורים היא קידום למידת התלמידים ושצורכי הלמידה של המורים נגזרים מצורכי הלמידה של התלמידים. ההרצאה משלבת ידע על סגנונות למידה של מורים ותלמידים ומציעה גישה אקלקטית ללמידה, על בסיס ההשקפה שאין רק דרך אחת להגיע ללמידה טובה.

132

4 מתוך 4 פריטים