פיתוח והנהגת צוות

תנאים מצמיחים

5 פריטים בסוגיה

זה עתה סיימתם יום עבודה עמוס בבית הספר שאתם מנהלים בסך הכול היה זה יום מוצלח שבו קידמתם דברים חשובים, אבל בכל זאת בדרככם הביתה מלווה אתכם תחושת החמצה, אי נוחות ותסכול. שיחה שקיימתם היום עם אחת המורות טורדת את מנוחתכם. זו מורה שאתם מעריכים מאוד ושיש לה תרומה חשובה לבית הספר, אולם היא לא ביצעה את המוטל עליה בהתאם למה שביקשתם, והתוצר רחוק מלעמוד ברף המקצועי שהצבתם. היה חשוב מאוד לקיים את השיחה, אבל בפועל היא 'הלכה למקום לא טוב'. המתח עלה ועימו גם הפגיעות, הכעס ותחושת התסכול ההדדית. הרגשתם שאומנם אמרתם את מה שהיה צריך להגיד, אבל הכיוון שאליו הלכה השיחה החליש מאוד את המורה, ויש לא מעט דברים שנאמרו שהתחרטתם על האופן שבו הם נאמרו. בסופו של דבר השגתם את האפקט המנוגד לזה שרציתם, וגם הרגשתם שהשיחה אינה מייצגת את הדרך שבה הייתם רוצים לנהל ולהנחות מורים.

אירועים מעין אלו אינם חריגים בסדר יומם של מנהלות ומנהלים בכלל ובניהול בית ספר בפרט. לצידם של שיחות כאלו, מתקיימות גם שיחות רבות שמהן אתם יוצאים בתחושה שהצלחתם לנהל שיחה מעשירה ומלמדת, אף על פי שהצגתם באופן ברור נקודות טעונות שיפור; בשיחות אלו אמרתם את מה שהיה צריך לומר, הצבעתם על מה שדורש עוד עבודה, אך גם המורה וגם אתם הרגשתם שזו הייתה שיחה מצמיחה; שיחה שהגבירה את תחושת המסוגלות והמוטיבציה של המורה להמשיך ליזום, ליצור ולתרום לבית הספר, ואתכם השאירה בתחושה של סיפוק מקצועי ואישי מכך שהצלחתם לפעול לפי המצפן המקצועי הפנימי שלכם במצב מורכב ומאתגר. מנהלים או מפקחים לא מעטים מתקשים לעיתים לקיים בעקביות דפוס ניהול מצמיח ומיטיב. המתח בין התמקדות במשימה ובין התמקדות באנשים, וכן בין "שמירה על שקט" במערכת ובין תפקוד ניהולי-חינוכי התואם את המצפן הפנימי שלנו – לעיתים קשה ומורכבת. כך שלעיתים גם אם נראה שפעלנו בדרך יעילה העונה על לחצי ההווה, בטווח הארוך דרך הפעולה שלנו מוגבלת, פחות מספקת, פחות מצמיחה ובסופו של דבר גם פחות יעילה. ניהול מצמיח של בתי ספר יכול לתרום תרומה גדולה וחיונית לחיזוק תחושות המסוגלות, השייכות, יכולות הקשב הפנימי והרגישות לאחר בקרב מורים ותלמידים אנשי חינוך מכירים את הרגעים שבהם פוגשים תלמידים, שנים רבות לאחר שסיימו את לימודיהם, והם עדיין 'הולכים' עם משפטים מכוננים שמוריהם אמרו להם או עם חוויה משנת חיים שנבעה מכך שמוריהם היו היחידים שהאמינו בהם, שלא ויתרו עליהם, שהכירו אותם, הבינו אותם ונתנו להם להיות מי שהם. לעומת זאת, יש מחקרים רבים המלמדים כי בעקבות התנסויות ותהליכים פוגעניים בבית הספר, ילדים רבים עלולים לפתח תפיסות שליליות של עצמם ושל אחרים ולאמץ דפוסי התנהגות הפוגעים באחרים או מחבלים ביכולתם לשגשג. לעיתים תלמידים מסתובבים שנים ארוכות עם משפט פוגעני ששמעו ממורה והחליש אותם, או עם תחושה מתמשכת שמוריהם לא הצליחו לראות אותם באמת. לצערנו, לעיתים תלמידים ותלמידות עלולים גם 'לקמול' בבית הספר. מנהלות ומפקחות שואלות את עצמן ללא הרף: מהו 'המתכון' לקיום מערכות יחסים מצמיחות בבית הספר? כיצד נאמץ דפוס ניהול מצמיח שייטיב עם אנשי הצוות שלנו ועם התלמידים ויביא את בית הספר להוות עבור כל הבאים בשעריו מקום של צמיחה, שגשוג, השגת המטרות הבית ספריות והצלחה אישית,לימודית ובית ספרית? על מנת לסייע בידכם להיות במיטבכם ולפעול באופן מצמיח, רכזנו עבורכם את הידע העדכני ביותר ופיתחנו עבורכם כלים עשירים ומגוונים. תוכלו למצוא כאן: - מאמר תשתית - ניהול מצמיח: כיצד מצמיחים צוות חינוכי שמרגיש במיטבו ומתפקד היטב. המאמר נכתב במיוחד עבור מנהיגות בית ספרית ועוסק באופן שבו ניתן לפתח דפוס ניהול מצמיח ומנגנונים וסדירויות התורמים לשגשוגם של כל הבאים בשערי בית הספר. המאמר כתוב בשפה שווה לכל נפש, עשיר בדוגמאות ובהמחשות ויזואליות. - אוסף כלים לטיפוח מסוגלות, התבוננות על מערכות היחסים בבית הספר ועיסוק בתנאים המצמיחים של המנהל/ת.

כל התכנים בנושא תנאים מצמיחים

מאת: גילי לייבושור, דפנה צדוק

להצמיח אנשים אחרים זאת לא תמיד משימה פשוטה. אנחנו מזמינים אתכם לעלות על ההר - לטפס אתגרי הצמחה.

65

מאת: גילי לייבושור, דפנה צדוק

כלי מעשי להתבוננות על מערכות היחסים עם הצוות החינוכי כדי לקדם ניהול מצמיח

65

מאת: גילי לייבושור. מבוסס על תרגיל שפיתח טים פריס

כיצד לקדם מטרות שחשובות לבית הספר תוך התמודדות עם הפחדים שמעכבים אותנו מלממשן?

78
כלי שימושי

אתגר צל-תלמיד

מאת: בית הספר לעיצוב בסטנפורד ו- IDEO עיבוד ופיתוח: גילי לייבושור, אריאב יוסט

הכלי מזמין אתכם להיות "צל תלמיד/ה" ליום אחד, ועל ידי כך להכיר את הזירות וההתרחשויות החינוכיות בבית הספר מזווית שונה, ייחודית ובלתי אמצעית.

מאת: פרופ' אבי עשור, ד"ר נעם יצחקי, גילי לייבושור, אריאב יוסט עורכים אחראים: גילי לייבושור ואריאב יוסט

כיצד מנהלים יכולים לקדם תפקוד והרגשה מיטביים של מורים, ובעקבות זאת – של תלמידים? מטרתו של מאמר זה היא להסביר זאת, על בסיס ממצאי מחקר עדכניים.

6174

5 מתוך 5 פריטים