מפת חשיבה לפתיחת גבולות בית הספר אל העולם שבחוץ

מאת יעקב קורצוייל
זמן קריאה: 3 שניות

תרגיל מחשבתי עם צוות בית הספר אודות תרחישי קיצון שנועד להסיר חסמים לפתיחת גבולות בית הספר

תיאור ומטרות

פתיחת גבולות בית הספר פירושה התמקמות מחדש של בית הספר ביחס לעולם הדינמי שסביבנו, המתחדש ומשתנה ללא הרף. מגפת הקורונה אותה אנו חווים בשנה האחרונה, חייבה אותנו למתוח את גבולות בית הספר ולפתוח אותם בעל כורחנו ולחשוב עליהם מחדש. בכורח הזה טמונה גם הזדמנות גדולה לחשוב אחרת על האופן שבו פועל בית הספר, על הגבולות שהציבו לנו והצבנו בעצמינו ועל ההזדמנויות הרבות ללמידה, שמתאפשרות כאשר הגבולות נפרמים או נפתחים.

 

היום אנחנו כבר יודעים לומר שפתיחת הגבולות מחייבת לא רק שינויים טכניים אלא בעיקר שינויים בתפיסות ועמדות של המנהיגות וצוות בית הספר. לפעמים גבולות בית הספר לא נפתחו באופן שחלמנו ושרצינו כי לא חשבנו שזה באמת חשוב או כי שטף העבודה והשגרות לא אפשרו לנו להקדיש די תשומת לב לסוגיה זו. מפת החשיבה אינה מיועדת למצבים אלו והיא גם איננה יעילה לפתרון בעיות טכניות המעכבות את פתיחת גבולות בית הספר. ברם, כאשר הצוות המוביל כבר השקיע זמן בתכנון ובחשיבה אך נתקל שוב ושוב בחסמים שמנעו את פתיחת הגבולות, עשויה מפת החשיבה לאפשר להתגבר על אותם חסמים .

 

ההנחה המקצועית העומדת בבסיס הפרוטוקול המוצע היא שלעיתים הגבולות לא נפתחים מפאת הנחות יסוד או פרדיגמות שמונעות מאתנו להצליח בפתיחתן.

 

תרגיל מחשבתי אודות תרחישי קיצון ואילוצים מאפשר לזהות הזדמנויות ולערער על הנחות היסוד, הפרדיגמות וההרגלים. באותה מידה, פתיחת גבולות בית הספר עשויה להיות תוצאה של רצון חיובי וחלומות גדולים.

 

המטרה של מפת החשיבה היא לסייע למנהל וצוותו לאתר התנסות ראשונית שמייצרת תהודה ועשויה להוביל תהליך מתקדם יותר לקראת הגשמת תהליך השינוי במלואו לאחר זמן. השימוש במפת החשיבה מיועד לצוות בית ספר שמעוניין לעסוק בסוגיית פתיחת גבולות בית הספר, כמו גם למפגשים של המפקחים ומנהליהם, או קהילת מנהלים. עבודה משותפת תזמן שיח רחב ותאפשר חשיבה לזהות את נקודת הערעור.

 

הכלי פותח ביחד עם מנהלי בתי ספר במסגרת השתלמות מקצועית שהתקיימה במכון בשנת תש"ף.

כלים להורדה לשימושכם

מקור

מכון אבני ראשה 2020

​​כל הזכויות שמורות למכון אבני ראשה.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

מאת: חבצלת ארנון

'תהליכים מקבילים' מסמן תופעה שבה המנהל משחזר ביחסי ההדרכה את דפוס היחסים שהוא חווה מול הצוות בבית הספר. זהו תהליך מורכב וסמוי מן העין, שאם הוא נחשף ומזוהה על ידי המדריך האישי, יש בכוחו לחולל שינוי עמוק בהדרכה ובדפוסי הניהול, ולשפר משמעותית את מערכות היחסים והתפקוד של המדריך האישי והמנהל במסגרת ההדרכה ובבית הספר.

231

מאת: חבצלת ארנון

כלים מושגיים ומעשיים להתמודדות של המדריך האישי עם אירועים בהדרכה שעשויים להתפרש כהאשמה או התקפה כלפי המדריך – בהתבסס על תפיסות ומושגים מהעולם הטיפולי: השלכה הזדהותית, הכלה, מסגור-מחדש. ההתמודדות עם אירועים כאלו מורכבת משני שלבים - שלב ההבנה ושלב ההתערבות. בשלב ההבנה המדריך מונחה להתעלם מהגוון המאשים של דברי המודרך ולזהות את המסר הסמוי בדבריו. בשלב ההתערבות המדריך ישתמש בהבנות שרכש על מנת לגזור התערבות הולמת, ולהציע למודרך זוית ראיה חדשה שתסייע לו להתמודד עם הקשיים ולצמוח מתוכם.

220

מאת: יעל שלסינגר

שאילת שאלות אינה רק פרקטיקה מרכזית, אלא גם אמנות השיח בין מדריך למודרך. חשיבותה ותהליך פיתוחה מוצגים כאן בתמציתיות, ולצדם גם רשימת שאלות לשימושו של המדריך האישי, מחולקות על-פי מטרות.

220

מאת: אהרון רנן

"אין הזדמנות שנייה לפגישה הראשונה"... כמו בכל פגישה ראשונה, גם הפגישה הראשונה בין המדריך האישי למודרך מעוררת התרגשות ומתח ומעלה שאלות: היכן כדאי להיפגש? על מה כדאי לדבר? האם להעלות סוגיה מקצועית בפגישה הראשונה? ועוד. כלי זה, שפותח במיוחד עבור מדריכים אישיים למנהלי בתי ספר בראשית דרכם, נועד להפיג חששות ולהציע המלצות והנחיות על המקום, המסגרת והתוכן של הפגישה הראשונה.

197

מאת: נרקיס שור

שיקוף הוא כלי מרכזי בתהליכי גיבוש זהות, ומכאן חשיבותו בכל הדרכה של מנהלים חדשים. תפקיד המדריך האישי להציב לפני המנהל המודרך "מראות" כדי לסייע לו בהתבוננות פנימה והחוצה ובתהליכי בניית הזהות הניהולית שלו. הכלי מציג תיאור של שיקוף, מיפוי סוגי שיקוף ועקרונות עבודה למדריך האישי.

201

מאת: אלי מלמד

מטפורות הן כלי רב-עצמה שיכול לחולל שינוי חשיבתי. שינוי כזה עשוי להוביל גם לשינוי במציאות. בעזרת מטפורה אפשר לנסח מחדש חוויה או מצב, וכך להתמודד עמם מזווית אחרת. בצד הבהרה מהי חשיבה מטפורית ומה יתרונותיה מוצעת לקוראים דרך להשתמש במטפורות כדי להבהיר ולהבין סיטואציות מורכבות או מציפות.

199

דברי הפתיחה של גלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך, במהפכות של יום יום, הכנס הארצי השלישי למנהלי בתי ספר

468