אוטונומיה בית ספרית ופדגוגיה פרוגרסיבית

מאת בוגלר רונית, בן דוד עדי, זוהר ענת, ניר אדם וענבר דן
זמן קריאה: 3 שניות

מחקר שהוזמן על ידי משרד החינוך לבחינת הקשר האפשרי שבין אוטונומיה בית ספרית לבין פדגוגיה פרוגרסיבית (מיומנויות המאה ה-21).

אודות המחקר

​​​​​​​​​​המחקר שלפניכם בחן את הקשר האפשרי שבין אוטונומיה בית ספרית לבין פדגוגיה פרוגרסיבית (מיומנויות המאה ה-21). המחקר מביא ממצאים המתבססים על חקרי מקרה שנערכו בארבעה בתי ספר בניהול עצמי, המתאפיינים בהצלחה פדגוגית מוכחת. ההנחה היתה, שחופש פעולה העומד לרשותם של מנהלים ומורים, הוא גורם קריטי בכל הנוגע לעיצוב תהליכים פדגוגיים-חינוכיים, ולפיכך גמישות מרבית בשימוש במכלול המשאבים העומדים לרשות צוות בית הספר, יוביל לאימוץ פדגוגיות חדשניות.

 

מהממצאים שנאספו עולה, כי הניהול העצמי אינו נתפס כבעל השפעה על אימוץ פדגוגיות חדשניות אך מקנה תחושה של הקלה בבירוקרטיה ומאפשר גיוון בהפעלת תוכניות פדגוגיות שונות. המשאבים הניתנים לבית הספר, מקנים תחושת רווחה ובטחון ומקלים על ההתנהלות השוטפת, אך לא בהכרח מתורגמים ליוזמות פדגוגיות חדשניות. התרבות הפדגוגית שהיתה קיימת טרום המעבר לניהול עצמי, לא עברה שינוי מהותי ודווקא דפוסים קיימים התחזקו.

 

מנגנונים ארגוניים והתנהגותיים שמעודדים הצלחה פדגוגית

החוקרים הרחיבו את המחקר ובחנו לעומק תהליכים בית ספריים אוטונומיים שהביאו להצלחה פדגוגית של בית הספר וגילו שמתקיימת בהם בהרמוניה סמכות עוצמתית שקטה של מנהלת בית הספר, המגדירה גם את גבולות האוטונומיה ובאה לידי ביטוי במקצועיות, בלקיחת אחריות ובמעורבות גבוהה בכל התהליכים הפדגוגיים והניהוליים המתקיימים בבית הספר, לצד אוטונומיה פדגוגית רחבה שניתנת לצוות החינוכי ליזום ולהפעיל שיקול דעת פדגוגי עצמאי.

 

בניסיון להבין כיצד מתקיימות בהרמוניה הסמכות העוצמתית של המנהלת והאוטונומיה הפדגוגית של המורים, אובחנו תשעה מנגנונים ארגוניים והתנהגותיים. תשעת המנגנונים נמצאו בכל ארבעת בתי הספר שהשתתפו במחקר אולם שכיחותם ועוצמתם היתה שונה. השילוב שהתגבש ביניהם יצר את הייחודיות של בית הספר. כוחם ועוצמת של המנגנונים בשילובם ובאינטראקציה המתקיימת ביניהם. המנגנונים שזוהו הם:

  1. שקיפות ושיתופיות – "דלת הכיתה פתוחה" בפני המנהלת והצוות, כך ישנה חשיפה משמעותית של תהליכים פדגוגיים ויוזמות חינוכיות, לצד שיתוף בקשיים ובדילמות. אווירה זו מאפשרת למידת עמיתים מתמדת ומתן סיוע וגיבוי בשעת הצורך.
  2. ציפיות מקצועיות גבוהות – קיימים יעדים ברורים ותוכניות עבודה סדורות, שכל איש צוות מכיר וחייב לעמוד בהם.
  3. פרגון והערכה – קיימים פרגון, הבעת הערכה ומתן משוב חיובי מהמנהלת והצוות, המחזקים ומעודדים את המוטיבציה, אך גם מגדירים את הציפיות הגבוהות.
  4. תמיכה והכלה – דלת פתוחה אצל המנהלת לשמוע ולהקשיב, לקיים שיח כן עם צוות בית הספר, להכיל שונות והתנגדות ולהעניק תמיכה במידת הצורך.
  5. תחושת משפחתיות ויחסי חברות – טיפוח אווירה משפחתית וחברית המייצרת תחושת שייכות ומחויבות (הכוללת שימוש במונחים חבריים ומשפחתיים כגון בית, משפחה, אמא, אבא, ילדים וכו').
  6. השקעה מעל ומעבר – חמשת המנגנונים הקודמים מייצרים סטנדרטים של השקעה "ללא גבולות" הן בתלמידים והן בעזרה לחברי צוות.
  7. אחריות לצד מתן גיבוי – מתקיימים יחסי גומלין בין מתן אחריות ולקיחת אחריות על ידי הצוות מתוך תחושה של אמון ותחושה "שסומכים עלי", לבין מתן גיבוי מלא הכולל גם את "הזכות לטעות".
  8. מנהיגות והובלה על ידי צוות המורים – שיתוף הצוות בקבלת החלטות. בניית צוותים מובילים והענקת סמכויות לאנשי צוות להובלת תהליכים, זאת מתוך מודעות לחשיבות הרבה שיש לשותפות, ליוזמה, לצמיחת רעיונות "מלמטה" ולפיתוח תהליכים פדגוגיים וחינוכיים על ידי צוות המורים.
  9. פיתוח מקצועי – שימת דגש על פיתוח מקצועי בתוך בית הספר ובניית קהילות מקצועיות לומדות, לצד השתתפות בהשתלמויות חוץ בית ספריות. מתקיים איזון בין מתן אוטונומיה למורים לבחור את נושאי הלמידה המעניינים אותם לצד למידה המותאמת לצורכי בית הספר. בבית הספר קיים מנגנון מובנה של קליטה וליווי מקצועי ורגשי של מורים חדשים.

 

הדוחות המלאים

מקור

אוטונומיה בית ספרית ופדגוגיה פרוגרסיבית - דו"ח מספר 2: מחקר איכותני. מוגש ללשכת המדען הראשי במשרד החינוך 2020

מקורות

​המחקר מומן על ידי משרד החינוך באמצעות לשכת המדען הראשי. כל ציטוט ממנו ייעשה בהתאם לכללי הציטוט המקובלים.​​

 

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

דברי הפתיחה של גלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך, במהפכות של יום יום, הכנס הארצי השלישי למנהלי בתי ספר

88

משאל רחוב במהפכות של יום יום, הכנס הארצי השלישי למנהלי בתי ספר

86

תפיסת תפקיד המנהל כמנהיג פדגוגי גורסת, שמושאי השינוי המרכזיים של המנהיג הפדגוגי צריכים להיות ההוראה והלמידה המתרחשות בכיתות. הצגנו מקרה בוחן של תהליך המשוב בכיתה, שכן מן המחקר עלה שהמשוב הוא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הלמידה. בחנו יחד כיצד יכול מנהל לקדם פרקטיקת הוראה זו ואחרות בבית הספר, ובאילו כלים. תיעוד המושב במהפכות של יום יום, הכנס הארצי השלישי למנהלי בתי ספר

85

הדרך לחולל שינוי משמעותי אינה כרוכה במאמץ משמעותי. לרוב די במאמץ קטן, שמקורו בתשומת לב ובגישה שונה, כדי להוביל לשרשרת תגובות שיחוללו מהפכה של ממש וייצרו מציאות חדשה, טובה יותר. במושב זה הוצגו דרכים ודוגמאות לתכנון וליצירה של שיח אנושי ההולם את המרקם האנושי המאפיין את סביבת העבודה בבתי ספר. בחנו אמצעים לניהול שיחות קשות בדרך מקצועית וממוקדת, לצד דרכים לנִטרול התנגדויות וקונפליקטים במציאות מורכבת, רבת-ממדים ועתירת שותפים. תיעוד המושב במהפכות של יום יום, הכנס הארצי השלישי למנהלי בתי ספר

80