מיתוג בית ספרי: רע? הכרחי? או שם המשחק?
עם אבינועם כספי, מייסד ושותף בחברת "פירמידה"
22.05.2012א' סיון התשע"ב
מלון גולדן קראון, הר הקפיצה, נצרת
מיתוג בית ספרי?
תהליך מיתוגי נכון של בית הספר יכול להביא את בית הספר לנסיקה: ממשקים ענפים, גיוס של הקהילה, גיוס צוות איכותי, גאוות יחידה, שיפור הישגים לימודיים ועוד, ויש רק למצוא את הדרך הנכונה לכך.
סיכום אירוע
אנו שמחים להביא לכם טעימות מסדנת האומן אבינועם כספי. אם תרצו לחוות את סדנת האומן המלאה של אבינועם ולקבל הדרכה נוספת להנחלת ליצירת תהליך מיתוג בבית ספרכם, הצטרפו אלינו לסדנאות הבאות: ב- 22.3.12 באשדוד וב- 22.5.12 בתל אביב.
מיתוג? בבית הספר?
לכאורה, אנשי החינוך אינם צריכים לעסוק בנושאים הקשורים למיתוג ולשיווק. אולם, העולם בו אנו חיים משתנה, ה'לקוחות' של הארגון שלנו משתנים ועל כן מנהלים מבינים אט-אט שהם אינם יכולים להישאר זרים לנושאים הללו.
העולם בו אנו חיים הוא עולם של שפע. כל דרך החיים שלנו, הדרך בה אנו חווים את העולם כיום, היא תוצאה של שפע. בעבר- לא היו לנו אפשרויות בחירה. היה לנו סוג אחד של ג'ינס, סוג אחד של קפה, מסעדה אחת ללכת אליה, בית ספר אחד ללמוד בו.
לכן, אני כמנהל צריך לדעת לייחד את עצמי ואת בית הספר שלי, על מנת להבחין את עצמי משאר אפשרויות הבחירה הקיימות ב'שוק'.
מהו מותג?
מותג הוא מערך של רעיונות, הבטחות, חוויות ורגשות, הקשורים במוצר, ארגון או אדם, היוצרים עבורו בידול משמעותי. מותג הוא בעל טביעת אצבע ייחודית ומשמעותית.
ההדרה הזו נכונה לכל דבר שאנו מזהים כבעל אישיות: בקבוק שתייה, יוגורט, אדם ומוסד.
אנשים מתחברים אל המותגים רגשית. הם מפתחים אליהם נאמנות ארוכת שנים: "הילדים שלי ילכו לבית הספר הזה/לתנועת הנוער הזו/לבית הכנסת הזה… כי כל המשפחה הלכה לשם".
המותג מעורר ביטחון, הוא מספק השראה, מעניק אהבה, מייצג אידיאלים וכו'.
כאשר אנחנו, כצרכנים, מפתחים מערך אמוציונאלי כזה של רגשות, אנו גם מפתחים עמדות, דעות ורצונות כלפי אותו מותג.
היות וזה עניין כל כך רגשי, אנו אומרים שהמותג הוא מוסד או ארגון שהפיחו בו נשמה.
לכן, כשאנו ממתגים דבר מה, אנו צריכים לצרוב אותו בתודעה. זו מילה אכזרית, אך היא חשובה. אנו רוצים ליצור קשר שאיננו יכול להינתק, קשר יציב, חזק. יתרה מכך- זהו קשר אסוציאטיבי. אני לא רוצים לדבר תיאוריה כל הזמן. אנו רוצים לייצר מצב שכאשר ייראו אותי- יתעוררו כלפי עמדות ורגשות מסוימים.
המנהל כמותג
על מנת ללמוד על מיתוג בית ספרי, צריך קודם כל להתחיל מהזירה הפרטית, ממני.
כאדם, אני מודע לעצמי. אני מודע להתנהלות שלי מול העובדים שלי, מול הלקוחות שלי. מתוך הבנה זו, אנו גם מבינים שההתנהלות שלנו בעולם אינה מתבצעת באופן תמים לחלוטין אלא אנו מתנהגים באופן מחושב על מנת להגיע לתוצאות הרצויות לנו.
הצעד הראשון שעלינו לעשות בכל תהליך שיווקי הוא להגדיר את הגיאוגרפיה שאיתה אני נמצא באינטראקציה ועליה אני רוצה להשפיע- מהם המעגלים שמקיפים אותי?
כשהצלחנו למפות את הסביבה שלנו, אנו יכולים גם לשאול- מי אני ביחס למעגלים אלו?
מהו הדבר שמייחד אותי מכולם? מהי המילה שמתארת אותי באופן החד והבהיר ביותר? מה אני רוצה שיזכרו ממני, או שיעלה בראשו של כל מי שפוגש אותי? מהו ה"אני" המזוקק ביותר שלי?
כיצד מוצאים את ההגדרה הזאת? על ידי מתודה של צמצום, שתורגלה בסדנה.
מעשה אחד הוא להגיע לשורש העניין.
מעשה שני הוא לתחזק אותו. לשמר את המותג. להזכיר לעולם שאלו הדברים שאני עושה הכי טוב.
בית הספר כמותג
את התהליך שעשינו על מנת למתג את עצמנו באופן אישי- ניתן להחיל גם על בית הספר שאנו עומדים בראשו.
נמפה את מעגלי ההתייחסות שאנו רוצים להגיע אליהם. נצמצם את זהות בית הספר לדבר אחד מרכזי, מוביל, שונה ומצוין. זהו החוזק שלנו, הייחוד שלנו. זה מה שישדר לעולם שכאן יש מוסד חינוכי שמצא את הדרך הנכונה, שעושה את ההבדל.
הגדרת ליבת המותג הבית ספרי נסמכת בין השאר על מורשת, דמות הבוגרים, ההיבט הבולט בארגון, רוח הצוות, ריטואלים בולטים וכו'.
התוכנית השיווקית שלנו חייבת להכיל שלושה היבטים:
-
ביטוי: איך עושים?
-
קהלי יעד: למי עושים?
-
תקשור: איך מתקשרים את זה החוצה?
ומה יצא לנו מזה…?
תהליך מיתוגי נכון של בית הספר יכול להביא את בית הספר לנסיקה: ממשקים ענפים, גיוס של הקהילה, גיוס צוות איכותי, גאוות יחידה, שיפור הישגים לימודיים וכו'. אנו צריכים למצוא את הדרך לנצל את הפוליטיקה לטובתנו ולא רק לאבד את עצמנו בתוכה.
בעולם של היום, תהליך המיתוג מהווה פן חשוב בעבודת המנהל, כמנהיג וכמעצב של דור המחר.